17-09-2018

Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019.

Voorbereiding voor ondernemers

Het is van belang dat ondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging. Het nieuwe tarief heeft impact op:

  • de administratie;
  • de prijzen van goederen en diensten;
  • de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Aandachtspunten in de overgang waar u rekening mee moet houden:

  • Een btw-tarief van 9% voor offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen en diensten die in 2019 worden geleverd;
  • Alle facturen (crediteringen) waarvoor het oude btw-percentage van toepassing is. Als een product of dienst in 2019 wordt geleverd maar al is betaald in 2018 dan geldt het btw-tarief van 6%.

Betalingen in 2018 tegen 6%-tarief

Het kabinet vindt dat ondernemers al genoeg administratieve lasten hebben. Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6%-tarief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenkaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

Wat betekent dit voor Unit4 Multivers, Unit4 Multivers Installatie, Unit4 Multivers Service Manager en Unit4 Wholesale gebruikers

Op 13 december a.s. komt de nieuwe versie 10.10 beschikbaar, waarin de optie is opgenomen om de btw aan te passen naar het nieuwe 9% tarief. Werkt u in de Online omgeving van Unit4 dan zal deze versie automatisch geïnstalleerd worden. Werkt u met Unit4 Multivers Offline (lokaal geïnstalleerd) en is het 9% tarief bij u van toepassing dan is ons dringende advies om voor 1 januari 2019 te updaten naar deze versie en niet handmatig het btw-percentage aan te passen naar 9%.

Wilt u een afspraak inplannen met een van onze consultants voor de update? Neem dan contact met ons! Heeft u een koppelingen tussen Unit4 Multivers en een ander (branche)pakket, zoals Unit4 Multivers Installatie? Neem dan eerst contact op met uw leverancier om te kijken wat de eventuele consequenties zijn voor deze koppeling.

Wanneer u niet update voor 1 januari 2019 en ervoor kiest om de btw handmatig aan te passen, dan kunt u het stappenplan doorlopen.

Hieronder vindt u de stappenplannen per pakket:

Wat betekent dit voor Visma Software gebruikers

Deze wijziging heeft gevolgen voor een aantal producten van Visma Software. In het artikel van Visma en bijbehorend stappenplan vindt u de informatie om correct met deze wijziging om te gaan in AccountView. Neem het artikel en stappenplan helemaal door, inclusief de voor u relevante module- en productspecifieke informatie. U kunt dan bepalen of u nog verdere informatie nodig heeft en eventueel hulp nodig hebt van ons, uw accountant of de Belastingdienst.

Denk er ook aan uw medewerkers te informeren over de komende wijzigingen en werkprocedures te maken. Zo zorgt u ervoor dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Heeft u vragen, neem contact met ons op!

 

Bron: Rijksoverheid

Support

+31 88 619 00 20 Start Teamviewer