25-08-2017

Is uw bedrijf of afdeling cijfermatig stuurloos?

Heeft u het gevoel volledig ‘in control’ te zijn met betrekking tot uw bedrijf of afdeling? De meesten zullen deze vraag met ja beantwoorden.

De vraag is echter waarop deze conclusie is gebaseerd. In de praktijk wordt een bedrijf of afdeling nog veel gestuurd op (onderbuik) gevoel. Soms is dat goed, maar vaak genoeg blijkt ook dat als alleen naar de feiten gekeken wordt, dat een bedrijf of afdeling beter op een andere manier gestuurd kan worden. Wie wil er nu immers niet een beter resultaat halen of meer groeien?

U zult er misschien wel van schrikken als u uw gevoel afzet tegen de feiten. Het is ook niet voor niets dat grote bedrijven gebruik maken van business intelligence om cijfers en feiten beschikbaar te krijgen die zij vervolgens gebruiken om hun beslissingen mee te vormen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van dure software. Moeten kleinere en middelgrote bedrijven dan maar niet aan business intelligence doen? Alleen maar op het gevoel afgaan? Het bedrijf of afdeling cijfermatig stuurloos houden? Nee natuurlijk niet. Ieder bedrijf kan aan business intelligence doen. Veel (ERP-)softwarepakketten hebben tegenwoordig een mogelijkheid om cijfers te produceren in een dashboard vorm waarmee een bedrijf of afdeling gestuurd kan worden. In veel gevallen is deze functionaliteit gewoon beschikbaar, alleen wordt dit niet gebruikt. Zonde natuurlijk. En verder heeft een programma zoals bijvoorbeeld Microsoft Excel ook allerlei koppel- en importmogelijkheden zodat daarin ook cijfers geproduceerd kunnen worden waarmee een manager aan de slag. In Microsoft Excel kunnen desgewenst ook meters en grafieken gemaakt worden, zodat de cijfers inzichtelijk gepresenteerd worden.

Allemaal erg leuk, maar welke cijfers zijn nu relevant. Veel managers hebben hier moeite mee. U zult moeten bepalen welke gegevens u gaan helpen om uw bedrijf of afdeling beter aan te sturen. Dit heet het opstellen van de KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren). En u zult moeten bepalen op welke wijze deze inzichtelijk gemaakt moeten worden. Een lastig proces, want dit kan door het gehele bedrijf heen gaan. Veel managers komen hier niet uit en gaan gewoon door op het (onderbuik) gevoel. Dat is jammer, want het kan zeker beter. Zoek daarom iemand die u hierbij kan helpen. Indien gewenst, kunt u hierover contact met mij opnemen. Dan kunnen we samen naar een oplossing zoeken.

 

 

René de Meijer
ERP Consultant bij Consolit B.V.

Support

+31 88 619 00 20 Start Teamviewer