27-02-2018

Investeren in (nieuwe) software: noodzakelijk kwaad?

Investeren in (nieuwe) software is voor veel bedrijven die willen verbeteren en/of willen groeien niet zo voor de hand liggend. Dat is op zich vreemd. De software gaat u immers helpen om de verbetering en/of groei te realiseren. Maar zo wordt het in de praktijk niet altijd gezien.

Als bijvoorbeeld geïnvesteerd wordt in een nieuwe bestelbus, dan is dat heel concreet en tastbaar. De nieuwe bestelbus staat voor de deur. De kosten per maand zijn bekend. En heel belangrijk: u ziet meteen mogelijkheden om meer werk en/of projecten aan te nemen. De nieuwe bestelbus is bijvoorbeeld groter dan de vorige bestelbus of wordt extra toegevoegd aan uw bedrijf.

Met software is dat anders. Die staat niet voor de deur. Het is niet concreet of tastbaar. Ergens op een server of computer draait een programma. Daar is dan geen gevoel bij. De kosten van de software zijn meestal wel bekend, maar wat gaat de software uw bedrijf nu opleveren?

Software als noodzakelijk kwaad

Heel vaak wordt geïnvesteerd in software als noodzakelijk kwaad. U heeft een keuze. U gaat niets doen, maar dan streeft uw concurrent u voorbij. Of u gaat investeren in software om in ieder geval niet te veel achterop te raken. Dat laatste kost dan geld, terwijl dit volgens u niets extra oplevert. U moet wel omdat anderen dat ook doen.

Als u op deze manier naar software kijkt, zal de software inderdaad niet veel extra opleveren. Dat is jammer, want (nieuwe) software kan wel degelijk bijdragen aan de verbetering en groei van uw bedrijf. Het is belangrijk om te analyseren wat binnen uw bedrijf nodig is om een verbetering en groei te realiseren. Dat kunnen mensen en middelen zijn. Tot de middelen zal heel vaak ook een investering in software behoren. Om de investering in software succesvol te laten zijn, zal voorafgaand een uitgebreide selectieprocedure moeten plaatsvinden. Waar gaat u nu precies in investeren? Welke eventuele modules van de software zijn interessant? Hoe gaat u de software (laten) inrichten? Welke leverancier (partner) gaat u helpen met de implementatie van de software? Als u op deze vragen een goed antwoord formuleert, zal de software uw bedrijf gaan helpen om te verbeteren en te groeien. U zult dan zelf ook overtuigd zijn dat u met de nieuwe software meer werk en/of projecten kunt aannemen. Net zoals met de nieuwe bestelbus uit mijn voorbeeld.

Wilt u ook verbeteren en groeien met uw bedrijf, maar heeft u moeite om een goede analyse te maken van wat nodig is om deze verbetering en groei te realiseren? Neem dan contact met mij op. Ik kan u helpen een passende oplossing te vinden.

 

 

René de Meijer
Consultant

Support

+31 88 619 00 20 Start Teamviewer