08-11-2019

Business Intelligence – Hoe blijf ik in control?

U krijgt ongetwijfeld een periodiek overzicht waarin de financiële situatie van uw organisatie wordt afgetekend. Deze wordt bijvoorbeeld verzorgd door de controller binnen uw organisatie, door een administratie- / accountancykantoor of direct vanuit het ERP systeem. Bent u daarmee ‘in control’?

De maand december staat weer voor de deur. Traditiegetrouw betekent dit voor veel mensen dat hiermee de drukste tijd van het jaar aanbreekt. Sinterklaas, Kerst, misschien nog een paar verjaardagen tussendoor. Kortom, er moet veel geregeld en gepland worden. Zeker als u dit jaar het goede voornemen had u op te werpen als ‘organisator’ van het kerstdiner of het sinterklaasfeest. Vragen als ‘hoeveel moet ik inkopen’ en ‘wie moeten er allemaal uitgenodigd worden’ kunnen misschien best wat stress met zich mee brengen. Of juist niet. Dat hangt van de persoon af, en welke eisen door deze persoon en de omgeving gesteld worden aan het ‘eindproduct’.

Zo is de definitie van ‘in control’ zijn per organisatie ook verschillend. Wanneer bent u als organisatie ‘in control’? Afhankelijk van het type organisatie waarin u actief bent verschilt de benodigde informatie om controle te hebben. Binnen een productieomgeving wordt op andere informatie gestuurd dan bijvoorbeeld een financieel dienstverlener.

Het zien van kansen voor het verbeteren van operationele processen is belangrijk. Neem bijvoorbeeld het inkoopproces van een handelsonderneming. Weet u wanneer u welke hoeveelheid moet inkopen om:

  1. Geen onnodig hoge voorraden te hoeven hanteren. Voorraden kosten immers geld;
  2. Geen ‘nee’ te hoeven verkopen of zelf lange levertijden hoeft te hanteren?

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het belangrijk dat er data beschikbaar is waarmee u deze berekeningen kunt maken, en die u vervolgens inzichtelijk kunt maken in een dashboard. De weg naar inzicht begint bij de registratie. Bij goede registratie bezit u een schat aan historische data, waarmee u een vergelijking kunt maken met het heden. Hierin kunt u trends ontdekken, en deze toepassen op de (nabije) toekomst.

Naast dit voorbeeld zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden te bedenken van processen waarop u grip wilt krijgen of waar u inzicht in wilt hebben. Dit helpt u en uw organisatie vooruit, en versnelt het nemen van beslissingen. Wij denken graag met u mee hoe u de prestaties van deze processen inzichtelijk kunnen maken, en welke rol business intelligence hierin speelt.

Volgende keer: Leuk, zo’n dashboard! Maar wat kan ik ermee?

Support

+31 88 619 00 20 Start Teamviewer