16-10-2020

Blog 2 – Visma.net Vestigingen

In een vorige blog hebben we verteld over de voordelen van ERP in de cloud.

In deze blog gaan we in op het gebruik van Vestigingen, in Visma.net ERP. Hiermee kunt u op eenvoudige wijze meerdere entiteiten vastleggen, in één administratie.

Bij entiteiten kunt u denken aan een holding met meerdere werkmaatschappijen, die gezamenlijk een fiscale eenheid vormen. Of u heeft een hoofdkantoor met meerdere vestigingsplaatsen, waarbij uit elkaars voorraad kan worden verkocht. Een ander voorbeeld is dat u meerdere merken voert, waarbij ieder merk in een eigen entiteit wordt vastgelegd en onderhouden, maar waarbij die merken samen weer één geheel vormen.

De uitdagingen hierbij zijn om alle onderlinge transacties nauwgezet vast te leggen via rekeningcourant-verhoudingen, intercompany-voorraadstromen te registreren, rapportages samen te stellen (voor iedere entiteit afzonderlijk, maar ook geconsolideerd), stamgegevens up-to-date te houden in meerdere entiteiten, BTW-aangiften te doen, enzovoorts. De ervaring leert dat dit in veel gevallen een flinke klus is, zeeën van tijd kost, foutgevoelig is en steeds opnieuw stress oplevert.

Dat kan ook anders!

Met Visma.net ERP Vestigingen (Branches) kunnen meerdere entiteiten en vestigingen worden geregistreerd, in één administratie. De kracht van de oplossing zit ‘m in de eenvoud: bij het invoeren van een transactie geeft u de vestiging mee (lees: entiteit), waarop die transactie betrekking heeft. Dat is eigenlijk alles, de (onderlinge) verwerkingen gaan automatisch.

1. Stamgegevens en lay-outs
De entiteiten maken namelijk gebruik van één grootboekrekeningschema, dezelfde set van debiteuren en crediteuren, BTW-codes en betalingscondities. En bij gebruik van de logistieke functies is er ook dezelfde set van artikelen en voorraadinformatie. Als u een nieuwe vestiging opent, dan haakt deze vestiging als het ware vanzelf aan bij de reeds bestaande vestigingen. Een nieuwe leverancier hoeft u maar eenmaal aan te leggen, en een adreswijziging van een klant gebeurt ook op één centrale plek. Doordat u in lay-outs gebruik kunt maken van speciale entiteitskenmerken (logo’s, adresgegevens e.d.), heeft u slechts een beperkt aantal lay-outs nodig. Dat is lekker overzichtelijk en scheelt veel tijd.

2. Rekeningcourant
Als u op het hoofdkantoor een factuur ontvangt voor verzekeringskosten, dan kunt u deze factuur eenvoudig doorbelasten aan de betreffende vestiging(en), via een automatische rekeningcourant boeking. Bij het invoeren van de factuur geeft u aan voor welke vestiging(en) de factuur is, en welk bedrag daarbij hoort. De boeking gaat geheel automatisch.
Op dezelfde manier kunt u bijvoorbeeld een verkooporder invoeren, waarbij een product wordt verkocht, uit een andere vestiging. Alle intercompany-boekingen en afhandelingen worden automatisch uitgevoerd.

3. Consolidatie, rapportages, dashboards en BTW-aangiften
Doordat de entiteiten in één administratie zijn opgenomen is het maken van rapportages en dashboards eenvoudig, omdat u bij het rapport zelf kiest voor het gewenste (consolidatie)niveau. De balans en resultatenrekening, maar ook bijvoorbeeld openstaande lijsten zijn geconsolideerd beschikbaar, maar tevens per vestiging. En wilt u zien in welke vestiging(en) een klant heeft gekocht, dan heeft u dat meteen inzichtelijk. Of hoe vestigingen zich tot elkaar verhouden.
Daarnaast is het samenstellen en elektronisch uitvoeren van de BTW-aangiften e.d. heel eenvoudig: alle relevante gegevens zijn beschikbaar, in één administratie.

4. Eenvoud en overzicht
Doordat alle entiteiten in één administratie beschikbaar zijn, en er sprake is veel centrale stamgegevens, is het aanleggen van een nieuwe entiteit -ook weer- eenvoudig en snel, en bovenal eenduidig en eenmalig. Dit bespaart u veel tijd en moeite.

Samengevat
Met Visma.net ERP Vestigingen kunt u dus in één administratie werken met meerdere entiteiten. Bij een transactie geeft u naar keuze de andere entiteit mee, bij de bron. Alle relevante verwerkingen worden vervolgens automatisch uitgevoerd, waarna u altijd en op ieder gewenst moment alle details kunt zien, per entiteit, maar ook geconsolideerd voor alle entiteiten bij elkaar. Zo eenvoudig is het dus!

Volgende blog
In een volgend blog gaan we in op de Visma.net ERP mogelijkheden voor Sub-rekeningen, waarmee u eenvoudig en gedetailleerd transacties kunt vastleggen, vanuit meerdere invalshoeken.

Bekijk nu ons aanbod van Visma.net of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op!

Contactformulier Visma.net blogs

Heeft u naar aanleiding van het lezen van de blog nog vragen of bent u geïnteresseerd in onze oplossing? Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.

Support

+31 88 619 00 20 Start Teamviewer